Yang Sing YANG SING RESTAURANT                                                      Yang Sing

Yang Sing restaurant
Yang Sing restaurant

The World renowned restaurant’s latest revamp showcases the best of 21st century styling, combined with a delicate 1930’s Shanghai mood, which saw Gerry and Roberta travel to China in a dedicated effort to source original materials.

The budget was £350,000 to include all tableware and furniture, the project was a tight one with a four week deadline and three floors to refurbish. While a culinary-inspired colour-scheme of dark aubergine, ginger and ivory compliments the restaurant’s dishes, Roberta has added to the mix her signature prerequisite of radiant scene-setting, adorning the interiors with limestone tiles that feature subtle in-built, LED lights adding an ambient sparkle.

The four-metre high print works adorning the walls avoid the manufactured homogeneity prevalent in many city centre restaurants. The new-look Yang Sing possesses a subtle glamour factor, with huge, clean-line mirrors, strategic lighting and leather seating, balanced with colonial, timber shutters and bold hardwood. I sum up my vision for this project using a Chinese proverb:” The best way to predict the future is to create it”

I project managed the overhaul, right from design, sourcing materials, manufacturing furniture and overseeing construction.

Gerry Yeung, Yang Sing’s Managing Director, says: “Roberta is an inspired designer and her very dedicated approach to projects tallies with our working ethos. A long-standing working relationship also means she understands our tastes and vision-which is why Harry and I trusted her with Yang Sing.”

After nearly three decades of Cantonese cuisine Yang Sing has achieved more than most; it famously recovered from a devastating fire in the late 1990’s and despite this has continued to receive outstanding reviews, endorsements and awards. Its new face gives a prevailing sense of cool modern oriental styling whilst preserving its dignity and building upon its classic reputation.

Yang Sing restaurant

Colonial
style
hardwood
shutters on
the
Many
windows of
the ground
floor add
proportion
and
elegance to
the space.

 

Cream leather
booths with
ginger
and aubergine
silk cushions
add
glamour and
luxury. These
private
little pockets of
the restaurant
are
always very
popular.

Yang Sing restaurant

This veneered bespoke screen was designed to define the bar area on
the ground floor. It utilises a traditional
Chinese symbol – the Moon window
–in a modern, sculptural way.

Yang Sing restaurant

The basement restaurant has many design details which add to the ambience and depth of design and address the challenge of a large space with relatively low ceiling,
The client’s design brief was that the space had to remain open plan to allow the table positions and sizes to change regularly.
The recessed wall and ceiling features add variety and depth and with glass jars containing ‘Chinese Lantern’ flowers uplit by water resistant, cold lamp LED lights, the overall effect is warm and interesting.

The bar has a glamorous cladding of beveled mirror, which reflects the LED lit floor tiles.
The balustrade matches the glass format of the bar and adds a classic contemporary effect of angular black modules with beveled glass inserts.

Yang Sing restaurant

Yang Sing restaurant

Yang Sing restaurantYang Sing restaurant

The symmetry of the large scale artwork around the central booth is not only a nod towards oriental tradition and Feng Shui, but also Creates a central focal point to the restaurant.

The close proximity of the artwork to the tables led me to have the prints done onto scrubbable fabric backed wall covering and bonded directly to the wall. This solves the issue of food splashes and spillages damaging the artwork from the outset.

I created the artwork myself from small images I had come across during my visits to China.

The angled mirrors above the booths allow the person sitting facing the booth to enjoy a view of the restaurant and bounces alternative views of the bustling space around.

 

 

Yang Sing restaurant Yang Sing restaurant

A huge, two story high framed painting on the entrance stairs takes maximises the impact of the open-plan area. Another small image found on my travels, the flow of the lady’s form leads the eye down to the main restaurant. Spotlighting further dramatises the effect of her beauty and her lantern’s glow.

 

Yang Sing restaurant
The table design was crucial to such an open plan restaurant. I had the chopsticks, table runners, Lazy Suzy centrepieces and chairs All made to my design in China. The porcelain is Rosenthal and the dark Aubergine tablecloths add a richness to the space. The lighting design was the most important element to the design and each table has a central spotlight which adds focus to each setting